Radim otprilike 30 godina kao optičarka i optometristkinja, imam saznanja o bihevioralnoj optometriji, hipoviziji i ortokeratologiji; uvijek me zanimaju nove tehnike za liječenje oštećenja vida.

Pročitala sam sa zanimanjem tvoju knjigu, ali moram ti postaviti nekoliko pitanja:

1. Govoriš o kratkovidnosti i dalekovidnosti, ali kakva iskustva imaš u slučaju astigmatizma? I ako si postigao uspjehe, s kojom si sve dioptrijom radio?

2. U slučaju moga sina, koji je baš počeo slijediti tvoje vježbe, sumnjam bih li ga pustila da nastavi ili ne: prošle smo godine otkrili u lijevome oku keratokonus koji ne šteti oštrini vida, ali je automatski „poboljšao“ kratkovidnost za otprilike jednu dioptriju bez očitoga astigmatizma. Što mi savjetuješ? To jest, postoje li proturječja kod osoba s keratokonusom s obzirom na stanjivanje rožnice?

Nemam iskustva na području astigmatizma, niti znam koje učinke može imati na tu smetnju. Imam izravnoga iskustva sa svojom kratkovidnosti koju sam doveo s -2 D/L na postojanih 10/10 većinu vremena (znaš da se oštećenja prelamanja svjetlosti mijenjaju s danima na temelju raznih čimbenika).

Nemam iskustva s keratokonusom, ono što ti mogu reći jest da se svatko treba razračunati s vlastitom „lećom“ (vlastitom rožnicom). Bolje je ako si naišla na poboljšanja, ali ne vjerujem, najiskrenije, da mišićni rad i rad na defokusu može naštetiti smanjenju kratkovidnoga oštećenja, štoviše, mislim suprotno.

NE VJERUJEM dakle da postoji bilo kakav problem za onoga tko ima problema s keratokonusom. U svakom slučaju, a posebno u slučaju tvoga sina, inzistirao bih na mogućim mišićnim asimetrijama i na rehabilitaciji očnih mišića. Defokus mrežnice treba raditi u sljedećem razdoblju. Već bi se s trajnim mišićnim radom trebalo naići na poboljšanja u oštrini vida.

Smatram tvoj posao jako važnim: dat ću ti svoje mišljenje o svakome tvom slučaju, tako da možemo naći zajedno najbolje rješenje za svakoga. Teoriju sam napisao u Kako sam izliječio kratkovidnost, ali svakome se treba dodijeliti sustav rada na temelju njegovoga posebnog oštećenja prelamanja svjetlosti.

U vezi s odabirom uzorka, mogu ti sa svom sigurnošću reći da udaljiš onoga tko želi sve i odmah. Put može biti dug i zahtijeva određenu dozu osobnoga truda. MOTIVACIJA je sve, poslije dolazi ustrajnost u izvođenju vježbi. Čim se vidi neko poboljšanje, dobiva se poticaj za nastavak, sve je u dostizanju one prve zrake sunca.

Ponavljam ti: jako cijenim tvoj rad i tvoju sposobnost gledanja preko guste magle koja čini kratkovidnim opće gledanje na „liječenje“ oštećenja prelamanja svjetlosti. Ako još imaš potrebu kontaktirati sa mnom, možeš mi pisati kad hoćeš, ja ću ti odgovoriti, u skladu s vremenom koje mi nalaže moj posao. Stojim na raspolaganju i svim profesionalcima s područja vida (okulisti, optometristi i optičari) koje zanima primjena metode u njihovom području: sve što od njih tražim jest proučavanje tehnika izloženih u mojoj knjizi te njihova primjena u područjima njihova rada.

Imam namjeru objaviti na službenoj stranici metode (www.powervisionsystem.com) adrese svih optičara, optometrista i okulista koji vrše ovaj posao rehabilitacije vida. Bates je bio velikan ali, na svjetlu novih studija o učincima defokusa mrežnice na promjene sposobnosti prelamanja svjetlosti, treba ići naprijed za svačije dobro.