Upotreba leća sa slabijom korekcijom: vidim zamagljeno na daljinu!

Bok Davide, oprosti što ti postavljam ovo banalno pitanje, ali nošenjem leća sa slabijom korekcijom vidjela bih jako loše, što mi savjetuješ? Čudan je osjećaj ne vidjeti savršeno na daljinu, suprotno nego kada nosim svoje naočale ili kontaktne leće.

Bok Mirta, činjenica da si u stalnom stanju hiperakomodacije (odnosno, noseći leće s potpunom korekcijom i gledajući bliske udaljenosti, kao što se događa najveći dio vremena u zatvorenim, a ne prostranim prostorima, dolaziš do gledanja PREKO 10/10) oštećuje i čini lijenim prirodni sustav fokusiranja. Činjenica da ne vidiš savršeno na daljinu prvi je korak rehabilitacije vida čiji je cilj potaknuti prirodne sposobnosti TVOJIH očiju, a NE leća.

Ovo stanje laganoga zamagljenja mora se u svakom slučaju postići samo u uvjetima „mira i sigurnosti“, kao kod kuće; nikada ako zakon propisuje čitavu i punu optičku korekciju, kao za volanom ili ako si u kontrolnome tornju zračne luke. Sustav PVSystem predviđa, u svojoj drugoj fazi, onoj defokusa mrežnice (a s ciljem povećanja oštrine vida), stvaranje očiju privremeno kratkovidnima, upravo kako bi se potaknula PRILAGODBA vidnoga sustava (ovo se može dogoditi s lećama za vježbu ili bez njih).

U svakom slučaju, Mirta, ne brini ako ne razumiješ dobro pojmove: važno je slijediti pravi put. Ne moraš znati kako radi tvoje srce da bi ono tuklo.