Postoje li znanstvene osnove sustava Power Vision?

Voljela bih znati kako si uspio i postoji li znanstvena osnova tvoga sustava Power Vision. Javi mi kako mogu doći do tvoje metode… htjela bih probati, dvije sam godine radila vježbe s terapeutkinjom, rezultati su bili skromni (s -5 na -2,5, vjerujem), ali poslije ih nisam radila jer sam se umorila i sad mislim da se stanje malo pogoršalo. Radim čitav dan za računalom i u svakom sam slučaju prisiljena držati pogled na bliskoj udaljenosti.

Sustav se temelji na fiziološkim reakcijama koje imaju priznate učinke na organizam: među njima je specifična adaptacija na izazvani podražaj (SAID) i defokus mrežnice. Načelo SAID predviđa postupnu prilagodbu na posebno izazvane podražaje za organizam, koji vode k funkcionalnim i strukturalnim promjenama organa o kojem je riječ; u posebnom slučaju očiju i vidnoga sustava.

Načelo defokusa mrežnice (priznato u najvećem dijelu tekstova iz optometrije), predviđa kompenzaciju ili prilagodbu sustava fokusiranja na izazvani podražaj: u slučaju kratkovidnosti osoba se izlaže kratkovidnom defokusu (postaje kratkovidna smanjujući snagu svojih negativnih leća ili, u slučaju srednjih/niskih kratkovidnosti, koriste se pozitivne leće za vježbu). Ovo načelo defokusa mrežnice koristi pojavu zamagljenja (također priznatu u najvećem dijelu tekstova iz optometrije), koja predstavlja „okidač“, odnosno podražaj za retinalnu kompenzaciju: rezultat je ove vrste vježbanja korištenje na pametan način defokusa mrežnice/zamagljenja, na poseban način za svaki pojedini slučaj. Sustav se može definirati „znanstvenim“ ako se smatra utemeljenim na fiziološkim zakonima koje je ustanovila službena znanost. Osim toga, učinci defokusa mrežnice potvrđeni su u istraživanjima provedenima na životinjama i posebno na primatima/majmunima, koji su laboratorijska vrsta najbliža čovjeku: opis zanimljivih i poučnih istraživanja o učincima defokusa mrežnice možeš pronaći u mom tekstu, ili u znanstvenoj literaturi o ovoj temi (možeš se konzultirati s Med-Lineom ili drugim izvorima). Ako međutim smatraš „znanstvenom“ činjenicu da je sustav Power Vision bio izložen kontroliranim proučavanjima i da su njegovi rezultati objavljeni u časopisima o optometriji, u ovom trenutku to se još nije dogodilo, uzimajući u obzir i novost jedne takve mogućnosti korištenja ovih načela (SAID, postupni defokus mrežnice, zamagljenje) na ljudima.

Nova znanstvena i eksperimentalna teza nikad se ne rađa s nizom istraživanja koja bi je potvrdila, inače ne bi bila nova i ne bi bila eksperimentalna. Vjerujem da se to može razumjeti. Kako sam izliječio kratkovidnost napisano je s ciljem da objasni ovaj sustav liječenja bilo na svjetlu fizioloških zakona koji su mu osnova (i pozivajući se na opsežnu znanstvenu literaturu o ovoj temi), bilo na svjetlu psiholoških pojava koje se kriju iza vidnog sustava, pozivajući se dakle na bioenergetiku. Osim ovih tehničkih objašnjenja sustava, knjiga ima cilj posvjedočiti KAKO je moguće primijeniti gore navedena načela i na ljudima. Ovaj sustav djelovao je u mome slučaju, na svakome je da, pod vlastitom odgovornosti i pod nadzorom liječnika okulista ili optometrista, osobno provjeri njegovu vrijednost. Potrebno je malo da se iskusi njegova vrijednost: probaj iskušati učinke kratkovidnoga defokusa mrežnice NE noseći kontaktne leće ili naočale pola dana (i samo ako se nalaziš na sigurnome mjestu gdje ne moraš za svoju ili tuđu sigurnost imati potpunu optičku korekciju). Moguće je, čak i vrlo vjerojatno, da se na kraju ovoga pokusa primijeti barem dojam poboljšanja vidne oštrine: to je poboljšanje izravna posljedica prilagodbe vidnog sustava na defokus.

U sutavu Power Vision djeluje se na IZRAVAN i POSTEPEN način na ovaj proces, potičući dakle postupnu prilagodbu vidnog sustava usmjerenu na postupno povlačenje vidnog oštećenja koje se definira funkcionalnim. Odlika funkcionalnosti oštećenja svjedoči da se problem treba riješiti radeći na njegovoj radnoj sposobnosti: ovo je temelj rehabilitacije vida.

U tvom slučaju, rekla si da radiš za računalom i da si prisiljena držati pogled na bliskoj udaljenosti te da si naišla na pogoršanje rezultata koje si postigla sa svojom terapeutkinjom (bravo za nju).

Ova je pojava uzrokovana činjenicom da si neprestano izložena stresu od hiperakomodacije i stalnoj konvergenciji vidnih osi (ovo posljednje podražaj je na djelovanje procesa akomodacije). Ako želiš zadržati postignute napretke, moraš dozvoliti svojim očima da „lutaju pogledom“ na velikim udaljenostima, dopuštajući dakle oslobađanje toničke akomodacije i postupajući tako da vidne osi postanu paralelne (uklanjajući podražaj konvergencije).

Radi prevencije, možeš osim toga omogućiti da tvoje oči imaju manju korekciju od prepisane za računalom (samo ako nisi zaposlena u kontrolnome tornju zračne luke i ako nisi kirurg! I ovo vrijedi za sve aktivnosti koje zahtijevaju vrhunsku preciznost i sigurnost).

Dovoljno je da nosiš slabije naočale od prepisanih kada radiš na bliskim udaljenostima ili da više ili manje ukloniš djelovanje akomodacije pomoću pozitivnih leća. Na kraju ti želim reći da sve ono što djeluje, DJELUJE!

Nisu potrebna uvjerenja, diplome ili znanstvene studije kako bi se nešto moglo provjeriti i potvrditi u vlastitome iskustvu. Ovo tvrdim iako se moja knjiga poziva na potvrđene fiziološke zakone i načela te na znanstvene studije objavljene u uglednim znanstvenim časopisima o optometriji.

Isprobaj Power Vision System, ali uvijek pod izravnim nadzorom liječnika, okulista ili optometrista.