Obnova koordinacije vanjskih mišića i poboljšanje središnje fiksacije/centralizacije.

Slijedim savjete iz tvoje knjige. Napredujem: nedostaju mi 2 stupnja po oku, ali sad već mislim da je 1,5, zahvaljujući vježbama koje si predložio. Ono što ne uspijevam riješiti jest činjenica da kada gledam uvis, primjećujem da se desno oko zaustavlja prije lijevoga, odnosno oči nisu usmjerene na jednak način. Moram li nastaviti vježbati, gledajući uvis, dok se vanjski mišići desnoga oka ne opuste te dakle uspiju produžiti koliko i oni lijevoga oka? Ili postoji neka druga vježba koju mi možeš savjetovati za desno oko?

Zdravo oko ima najveću moguću sposobnost upiranja/fiksiranja promatranoga predmeta na svim područjima vidnog polja. Bilo da se gleda u središnjim dijelovima vidnog polja, bilo u krajnjim (kao kada gledamo snažno uvis, snažno sa strane ili ukoso). Savršena koordinacija očiju izravan je izraz odličnoga djelovanja vanjskih očnih mišića. Kada su okulomotorni mišići podvrgnuti funkcionalnoj rehabilitaciji pomoću raznih posebnih vježbi rotacije i kretanja, vraća se najveći mogući stupanj gipkosti, snage i dakle koordinacije između desnoga i lijevog oka: to im dopušta da rade što bolje mogu za savršeno fokusiranje. Ne zaboravite da zdravo oko ima sposobnost „vibracije“ koja je obilježena „sakadičnim“ pokretima te sposobnost upiranja/fiksiranja na svim stupnjevima očnoga pokreta i na svim područjima vidnog polja, čak i onim perifernim, koja se obično ne koriste kada se nose naočale. Čak se i vizualno, promatrajući zdrave oči, može primijetiti različita sposobnost pogleda. Jako kratkovidne oči imaju gotovo odsutan pogled, koji ništa ne fiksira: to je zapravo tako jer kratkovidna osoba ima slabu snagu središnje fiksacije (neki autori definiraju ovu sposobnost kao „centralizaciju“). Snaga centralizacije ili središnje fiksacije sposobnost je očiju da učine da promatrana slika savršeno padne na dio mrežnice foveu centralis, koja je najosjetljivija za savršeno fokusiranje promatrane slike. U slučaju da postoji slaba koordinacija vanjskih mišića oka (koja uzrokuje slabu gipkost i snagu na krajnjim rubovima vidnog polja), jedno ili oba oka usmjerit će promatranu sliku na decentraliziran način na foveu centralis te dakle na dijelove macule lutee. Ta se pojava zove retinalna ekscentričnost (kao što je objašnjeno u tekstu) i odgovorna je u određenoj mjeri za stanje slabe snage fokusiranja. Jednom kada oči ponovno zadobiju svoju koordinacijsku sposobnost, a za to postoje vježbe očnih rotacija u svojim varijantama (vidi knjigu), oči će ponovno biti u stanju ne samo dopustiti ispravno upiranje i fokusiranje na ograničenome području mrežnice, fovei centralis, nego će ponovno početi vibrirati na najveći mogući način, budući da im se povratila snaga normalnoga sakadičnog pokreta.

Moguće je da se u fazi mišićne rehabilitacije očiju pomoću vježbi rotacije (pogotovo u vježbama rotacije fiksirajući neku točku) naiđe na anomalije u koordinaciji (kao u tvom slučaju).

Nužno je povratiti savršenu koordinaciju, ne popuštajući u onim područjima u kojima se zamjećuju ovi „čvorovi“, u kojima oči, fiksirajući neku točku pri rotaciji, ne uspijevaju održati binokularnu fiksaciju fiksirane točke te se javlja dijeljenje pogleda: to dakle ukazuje na problem koordinacije među očima i na neravnotežu u simetriji očnih mišića.

Malo pomalo kako se ustraje u rotacijama, fiksirajući neku točku na onom dijelu vidnog polja na kojem se sreću problemi s koordinacijom/fiksiranjem, primijetit će se poboljšanje koordinacije/fiksiranja i, posljedično, moći će se primijetiti i određeno moguće poboljšanje vidne oštrine (kao rezultat bolje središnje fiksacije/centralizacije).

Uputno je sjetiti se da su vanjski očni mišići poprečnoprugastoga tipa te dakle izloženi istim pravilima „plastičnosti“ i prilagodbe kao svi ostali poprečnoprugasti mišići tijela (kao biceps, triceps i kvadriceps). Potrebno je dakle vježbati mišiće očiju na temelju vlastitih posebnih potreba te zatim nastaviti s vježbama defokusa mrežnice kako je opisano u Kako sam izliječio kratkovidnost.

Sjetite se: PRVO vježbe mišićne rehabilitacije (poput rotacija) i tek POSLIJE vježbe defokusa mrežnice (s lećama za vježbu ili bez njih).

Prije no što naučiš „trčati“, mišići tvoga tijela moraju biti u punoj funkcionalnosti.