Savjeti o korištenju leća za vježbu: s kojim stupnjem započeti?

Kratkovidan sam i imam astigmatizam D -6 ast -1,5 i L -6,25 ast -2,25, želim shvatiti kako započeti s vježbama s naočalama za dalekovidne.

  1. Gdje mogu nabaviti ove naočale za vježbu? Jesu li to one od 15-20 eura koje se nalaze i u trgovačkim centrima?
  2. S kojim mi stupnjem savjetuješ da krenem?
  3. Trebam li koristiti naočale za vježbu s mojom trenutnom korekcijom ili same?
  4. Kako bih znao da izvodim ispravno vježbu pokreta CRB, moram osjetiti kako očni mišići „zatežu“?

Poprilično si „sretan“ zbog činjenice da imaš skoro točnu kratkovidnost i jednakoga stupnja na oba oka. U ovom slučaju možeš započeti s OBA oka.

Prelazim na tvoja pitanja.

1.  Naočale možeš pronaći ili kod optičara, ili u trgovačkim centrima i u ljekarni.

2./3. Za izbor stupnja moraš raditi tako da uspiješ vježbati čitanje knjiga ili novina stvarajući stanje LAGANOGA (naglašavam, laganoga) zamagljenja. Probaj stvoriti ovo zamagljenje bez ijedne leće kada čitaš.

Probaj udaljavati knjigu sve dok se ne stvori ovo lagano zamagljenje. Poslije izvodi pokret CRB kako je navedeno te zatim trepći opuštajući oči.

VAŽNO! Moraš stvoriti temelj snage i gipkosti za svoje oči pomoću rastezanja na NAJVEĆEM očnom rasponu. Vježbaj i JAKO se usredotoči na ova vježbanja. Ispočetka će se sustav autofokusa (sad već „zamrznut“ zbog godina upotrebe naočala i kontaktnih leća) činiti „nevoljnim“ za djelovanje, ali VJERUJ u ovaj sustav i NASTAVI. U određenom trenutku VIDJET ĆEŠ da je poslije pokreta CRB ono što je bilo zamagljeno zadobilo jasnoću. Kada shvatiš ovo načelo, samo je pitanje VELIKOGA strpljenja i USTRAJNOSTI. S vremenom će se oči prilagoditi lećama, zbog čega MORAŠ povećati podražaj (ili udaljavajući tekst ili povećavajući snagu leća za vježbu).

4. Osjećaj je subjektivan. U svakom slučaju šireći maksimalno oči i OBRVE osjeća se snažno zatezanje.

Da zaključimo, za izbor leća učini nekoliko pokušaja: počni bez leća (ako možeš) ili barem nosi svoje trenutne naočale s jednim parom POZITIVNIH leća od +1 ili +2 stavljenim preko.

Nadam se da si shvatio da moraš stvoriti stanje zamagljenja prije izvođenja pokreta CRB.

JAKO VAŽNO:

1. MORAŠ UVIJEK izvoditi vježbe očnoga rastezanja.

2. Gdje je god moguće i NIJE propisano zakonom (npr. kod vožnje automobila), ne koristi naočale, ili barem koristi par s manjim ispravljanjem.

3. Ukloni ako možeš kontaktne leće.

Učini mi jednu uslugu: SAČUVAJ primjerak svoga trenutnog recepta. Možda će ti jednoga dana poslužiti da otvoreno i javno DOKAŽEŠ SVOJE rezultate. Trebaju mi motivirane osobe, pune povjerenja i sa SNAŽNOM ustrajnošću kako bih uspio pomoći što je više moguće osoba u pogledu rehabilitacije vida. Vlada previše skepticizma. Tražim tvoju pomoć i pomoć onih kao što si ti. Potrebno je da što veći broj motiviranih osoba dokaže vrijednost ove tehnike.