Accomotrac, ograničenja i mogućnosti.

I ja sam isprobao Accomotrac, s blagotvornim učincima, ali ne kakvima sam se nadao. Imam -0,75 kratkovidnosti na desnom oku i –1,25 na lijevom.

Zašto bi tvoja metoda trebala djelovati bolje od Accomotraca? Pročitao sam i Batesa. Nikad ne nosim naočale i zapravo sam dosta godina više ili manje stabilan, iako i dalje radim na računalu.

Pokušat ću ti objasniti ograničenja Accomotrac Vision Trainera i razlog zašto PVSystem DJELUJE.

Kako se možeš sjetiti, Accomotracu, zbog samih svojih razloga djelovanja, treba fiksiranje očiju u središnjem dijelu vidnog polja: odnosno, pogled treba biti usmjeren i „blokiran“ prema naprijed.

Isto se događa pri upotrebi naočala, kada se oči NE potiče da gledaju u GRANICAMA raspona očnoga pokreta, koji je širi od onoga koji se obično koristi uz upotrebu naočala: ovaj način „nepravilnoga“ djelovanja odražava se s vremenom na funkcionalnost vanjskih mišića oka (a pod funkcionalnošću mislim na prvom mjestu na njihovu gipkost, snagu, otpornost i dakle koordinaciju). Kao što ćeš možda znati, očna sposobnost gledanja obilježena je nesvjesnim pokretima očiju, iznimno brzima, to jest SAKADIČNIM pokretima.

Jednom kada osnovna obilježja očiju ugrozi rad s ograničenim rasponom (kao što se upravo događa s naočalama i Accomotracom), oči gube na postepen način punu funkcionalnost sakadičnih pokreta i, kao negativnu posljedicu, gube svoju sposobnost fokusiranja. Accomotrac DJELUJE, ali ima ograničenja: ta ograničenja mogu se SAVLADATI udruživanjem Accomotraca s tehnikama opisanima u mojoj knjizi. Važno je istaknuti da se vrsta vježbanja fokusiranja koja se vrši aparatom može zamijeniti analognim sustavom, koji međutim ne bi iskorištavao biofeedback zvučnoga tipa, nego upravo vidnog.

Taj posljednji sustav sastoji se od PAMETNE upotrebe leća koje su SUPROTNE vidnome oštećenju (ako si kratkovidan, morat ćeš vježbati s lećama za dalekovidne. Obrnuto je za dalekovidnost). U svakom slučaju postoji prilično precizna tehnika koju treba slijediti i ne može se improvizirati u korištenju jednostavno suprotnih leća, kao što je gore rečeno.

Sve to ide u korist ne samo vida, nego i vlastitih džepova, ako uzmemo u obzir da jedan tretman Accomotracom košta oko 70 eura.

Ono što je važno u svakom slučaju jest osobno ZALAGANJE u provođenju TEHNIKE PVSystema u određenome vremenskom razdoblju. U ovom slučaju vrijedi načelo: Znanje ne vrijedi NIŠTA bez PRIMJENE.