Koliko je potrebno vremena s tvojom metodom da popravim dioptriju od 4 i pol na lijevome oku? Koliko je tebi trebalo za oporavak?

Ne postoji određeno vrijeme brzine povratka sposobnosti fokusiranja i jako ju je teško procijeniti, budući da ta brzina ovisi o brojnim promjenljivim čimbenicima (početno refrakcijsko stanje osobe, vrijeme koje ulaže u vježbe, kvaliteta obavljenoga posla itd). Treba svejedno istaknuti da brzina poboljšanja varira na temelju toga koliko vježbi radiš i prije svega na temelju tvoga korištenja naočala.

DA BOLJE OBJASNIM: ako netko vježba 5 minuta na dan, a netko drugi 20 minuta, razlika u brzini kojom se pojavljuju bljeskovi jasnoga vida jest ZNAČAJNA. Ako radiš vježbe, a poslije si čitav dan za računalom noseći svoje naočale (s tvojim točnim receptom), rezultat je trajanje stresa od HIPERAKOMODACIJE (proksimalnoga stresa). Ostvaruje se dakle neka vrsta „povuci i pusti“ tvoje akomodacijske sposobnosti.

JEDNA JE STVAR U SVAKOM SLUČAJU SIGURNA: poboljšanja su mnogo brža od vremena koje si potrošio na pogoršanje (i na stizanje do tvojega točnog recepta). Pod nadzorom liječnika okulista ili optometrista možeš početi raditi očne rotacije (SIMETRIČNE, naglašavam): spore i usredotočene na najveće trenutne raspone tvojih očiju. Tek kasnije možeš početi s vježbama prikladnoga defokusa mrežnice tako da povoljno utječeš na svoje refrakcijsko stanje: u tu svrhu uvijek se konzultiraj s liječnikom.