Dalekovidnost i izlječenje: kako djeluje sustav Power Vision na prirodno liječenje dalekovidnosti.

Dalekovidan sam (+4 D i +4,50 L), astigmatičar i imam lagani strabizam. Htio bih znati možeš li mi objasniti od čega bi se sastojala tvoja metoda u mom slučaju i možeš li mi dati dodatne informacije o tome kako je mogu primijeniti (nabavom neke knjige, itd).

Kod dalekovidnosti je problem ispravno fokusiranje predmeta koji se nalaze na bliskim udaljenostima i predstavlja upravo SUPROTAN problem kratkovidnosti. Fiziološka načela na koja se poziva Power Vision System zajednička su obama gore navedenim vidnim oštećenjima.

Najvažniji od ovih načela, OSNOVA samog sustava, jest načelo SAID (specifične adaptacije na izazvani podražaj). To načelo, dobro poznato u fiziologiji (i u sportskom vježbanju), predstavlja urođenu sposobnost ljudskoga organizma da se prilagodi na izazvane podražaje. Primjer (slučajeva je doslovno beskonačno) koji se tiče sporta: sportaš vježba vlastite mišiće i vlastite fiziološke sustave (npr: kardiovaskularni i dišni sustav) pomoću opterećenja koja mu nameću posebna vježbanja. Ta će opterećenja dakle proizvesti reakciju prilagodbe organizma. U slučaju bodybuildinga, na primjer, tu reakciju predstavlja anabolizam, odnosno mišićna hipertrofija.

U posebnom slučaju liječenja oštećenja prelamanja svjetlosti poput kratkovidnosti i dalekovidnosti, podražaj (ključni čimbenik za stvaranje prilagodbe organa, u slučaju očiju) mora biti POSEBAN i sposoban stvoriti željene rezultate. Zanimljivo je primijetiti kako se neki podražaj, kako bi proizveo pozitivne učinke ozdravljenja (u posebnom slučaju, povlačenje do mogućega potpunog nestanka vidnoga oštećenja) mora PAMETNO usmjeriti. U suprotnom slučaju mogao bi uzrokovati SUPROTNE rezultate. Prema onome što sam malo prije ustvrdio, razumije se posljedica lošeg nametanja istog podražaja vidnom sustavu poput, obrati pažnju, navika korištenja naočala i kontaktnih leća u situacijama u kojima bi oko bilo u stanju vidjeti na ispravan način (npr: dalekovidna osoba koja gleda na daljinu s pozitivnim „korektivnim“ lećama, NEGATIVNO djeluje na vlastiti vid uzrokujući stanje HIPERkorekcije koje se poslije može negativno odraziti na njegovu sposobnost akomodacije na bliskim udaljenostima, jednom kad se uklone leće). U slučaju kratkovidnosti vrijedi upravo suprotno: kratkovidna osoba koja koristi naočale ili kontaktne leće na bliskim udaljenostima dodatno pogoršava svoje refrakcijsko stanje, budući da stvara stanje HIPERakomodacije. Posljedica je da, jednom kada skine naočale, vidi još lošije na daljinu.

Ovime ti želim pomoći razumjeti da podražaj (na primjer: upotreba leća koje imaju obrnuti predznak od onih koje se obično koriste za „ispravljanje“ vlastitoga vidnog oštećenja), koji se pametno koristi prema određenim, jako PRECIZNIM kriterijima, vodi k blagotvornoj prilagodbi sustava fokusiranja. Načelo SAID mora nužno naći posebne i diferencirane primjene za svako oštećenje vida, iako vrijedi u oba oštećenja, dalekovidnosti i kratkovidnosti. Te POSEBNE upute pažljivo su objašnjene u sustavu Power Vision.

Što se tiče tvoga laganog strabizma, i ovdje postoji rješenje: obnoviti točnu simetriju tvojih očnih mišića pomoću posebnoga vježbanja vanjskih mišića tvojih očiju. Jesi li znao da ti mišići, koji su u fiziologiji definirani kao oni POPREČNOPRUGASTOGA tipa, imaju jednak sastav poput mišića tvog bicepsa (sarkomera: aktin, miozin)? Kad ovo shvatiš, možeš i razumjeti da imaju jednake značajke uvježbavanja kao i ostali skeletni mišići tvoga tijela. Zakoni su jednaki, ali primjena je i u ovome slučaju različita i posebna. Sustave liječenja trebalo bi se prvo usmjeriti na uporabu Nature Medicatrix, koristeći dakle njezine fiziološke zakone, prije no što se pribjegne umjetnim sredstvima.