Pročitao sam knjigu i uvjerila me u učinkovitost metode (barem što se tiče rješenja za oštećenja vida koja su nastala zbog onoga što ti zoveš defokusom mrežnice).

Prije no što započnem s primjenom tehnika, treba mi nekoliko savjeta (vjerojatno neće biti zadnji koje tražim): treba li vježbanje fokusiranja početi nakon određenoga razdoblja (dani, tjedni, mjeseci?) vježbanja očnih mišića ili može početi istovremeno?

Nosim korektivne naočale za kratkovidne s desnom lećom od 4,5 i lijevom lećom 4,0; tijekom serije vježbi fokusiranja bez naočala (držim knjigu na otprilike 28-30 cm) radi samo manje kratkovidno oko (lijevo). Što mi savjetuješ? Trebam li vježbati fokusiranje stavljajući pozitivne leće ispred naočala tako da rade oba oka, ili izvoditi vježbe bez naočala i s povezom na desnome oku dok ga ne dovedem do istoga stupnja kratkovidnosti kao na lijevome?

Hvala i pozdrav.

Obavijestit ću te bude li poboljšanja ili ne.

Kratkovidna osoba, bila ona svjesna ili ne, ima ukočene i slabo fleksibilne vanjske očne mišiće: to se duguje neupotrebi ili lošoj upotrebi. Pod lošom upotrebom podrazumijeva se zloporaba naočala za vid čak i kad nije potrebno, kao na primjer na bliskim udaljenostima na kojima bi se fokusiralo čak i bez leća ili nošenje naočala za vid čak i kad bi se moglo bez njih, kao u „sigurnim“ okruženjima poput vlastitoga doma. Razlog „pripremnoga“ razdoblja za vježbanje defokusa mrežnice s lećama ili bez njih (pozitivnim za kratkovidne i negativnim za dalekovidne) nalazi se u činjenici da je s ukočenim mišićima slabe gipkosti rad na defokusu snažno kažnjen, budući da mu se šteti naprecima.

Preventivan, čisto „mišićni“ rad, odnosno aktivno rastezanje, kao što je opisano u knjizi, omogućuje postizanje boljih rezultata u vježbanju defokusa mrežnice, budući da mišići postaju sposobniji opustiti se te dakle fokusirati.

Druga VELIKA korist pripremnoga rada za defokus mrežnice jest obnova ispravne simetrije očnih mišića: određeni krivi položaji (poput gledanja televizije u ležećem položaju s televizorom s jedne strane i drugi položaji asimetričnoga fiksiranja) vode, s vremenom, k posebnim prilagodbama očnih mišića koji mogu izgubiti svoju simetriju (pod simetrijom se podrazumijeva jednak odnos snaga/gipkost svih šest očnih mišića oba oka). Budući da kakvoća fokusiranja ovisi ne samo o ovim dvama čimbenicima, nego i o snazi središnje fiksacije ili centralizacije (sposobnost fokusiranja ili „upiranja“ slike na ograničenome području mrežnice koje se zove fovea centralis), izravan rad na povratku sposobnosti centralizacije ili središnje fiksacije, pomoću vježbe usmjerene k poboljšanju mišićne simetrije, ne može nego donijeti „vidljive“ i prepoznatljive koristi na poseban način kada se nastoji fokusirati u prisutnosti defokusa mrežnice (kada se slijedi druga faza programa PVSystem).

Kada započeti rad na defokusu mrežnice?

Za sada, zbog nedostatka opširnih istraživanja o ljudskom ponašanju kod defokusa mrežnice, ne postoje statistički podaci, dakle vrijedi pravilo zdravoga razuma, i dalje slijedeći načelo defokusa mrežnice koje je, neka bude jasno, priznata pojava u specijaliziranim časopisima i knjigama iz okulistike i optometrije, iako se ne koristi ispravno u terapeutske svrhe (kao što se naprotiv koristi u PVSystemu), dakle pojava od znanstvene važnosti, odnosno prihvaćena i priznata od znanosti. Činjenica da tehnika defokusa mrežnice nije raširena, ne znači da ne postoji i da nije UČINKOVITA. Ali ovo će dokazati tvoje vlastite oči nakon razdoblja posebnoga rada na defokusu mrežnice.

Ne postoji dakle standardizirano vrijeme prije početka rada s defokusom. Savjetujem ti, u svakom slučaju, da započneš s fazom 1 PVSystema, izvodeći aktivno rastezanje okulomotornih mišića i tjerajući ih da rade u najvećem rasponu vidnog polja (vidi na primjer vježbu rotacija fiksirajući neku točku i pokušavajući održati spajanje vida).

Prelazim na tvoje drugo pitanje: kako se ponašati u prisustvu razlike između dioptrijske snage između dva oka? Savjetujem ti da prvo radiš s defokusom mrežnice „slabijega“ oka (s većim oštećenjem prelamanja svjetlosti); to možeš napraviti stavljajući povez na „bolje“ oko i izvodeći vježbe defokusa mrežnice s drugim okom dok, s vremenom, ne dovedeš oba oka na jednak stupanj prelamanja svjetlosti. U tom ćeš trenutku moći početi raditi s defokusom mrežnice s oba oka.

Molim te, obavještavaj me o svojim naprecima.